Girişimcilik

Başarılı Girişimcinin Özellikleri

Girişimcinin özellikleri, projelerinin gerçekleştirilmesinde ona büyük ölçüde yardımcı olan etmenlerdir. Bu niteliklerden bazıları girişimci bireylerin daha ileriye gitmesine yardımcı olacaktır. Girişimci, doğasında bulunan niteliklere ek olarak, sürekli olarak kendini zorlamalı, gelişmeye devam etmeli ve yeni özellikler geliştirerek daha fazlasına sahip olmalıdır.

Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?

Özgüven

Bir girişimcinin olmazsa olmazı olan güven, o kadar güçlü bir özelliktir ki, eksik olması halinde başarısız olma ihtimali çok yüksektir. Aslında bu süreçte büyük riskler alınması gerekir ve özgüveni düşük biri bu riskleri alamayacağından, alsa bile panikleyecek ve projeyi sağlıklı bir şekilde yürütemeyeceğinden oldukça önemli bir özelliktir.

Kendine güven eksikliği, girişimcinin özellikleri denildiğinde akla ilk kelen özelliklerden biri olan liderlik unsurunu da olumsuz etkiler. Kendine güveni düşük olan bir kişi, ekibiyle sağlıklı iletişim kuramaz ve liderlik becerilerinden yoksun olduğu için ekipten istenilen verimi alamaz. Güven, girişimci bireylerin ileriye giden yolda en önemli eksikliği olabilir; ama en önemli silahı da olabilir. Girişimci olmak istiyorsanız ve özgüveninizle ilgili sorunlarınız varsa öncelikle bu sorunu ortadan kaldırmalısınız.

Liderlik

Daha önce de belirttiğimiz gibi, başarılı girişimcilerin özellikleri arasında liderlik önemli bir yer tutar. Çünkü projelerinizi hayata geçirirken ve sonraki süreçlerde de yanınızdaki ekip çok önemlidir. Ekibiniz sizi çok iyi yerlere de getirebilir veya sizi lider olma yolunda ilerlerken utandırabilir.

İyi bir lider kendi yoluna gider ve ekibindeki her fikrini dinler. “Patronum benim, kimsenin eleştirisine ihtiyacım yok” diyen biri iyi bir lider olamaz ve sonunda hüsrana uğrar. Fikirleri değerlendirmek kimseyi alçaltmaz, aksine fikir edinmek, ekibinizin fikirlerine başvurmak sizi hem ekibinizin gözünde hem de girişimcilik dünyasında yüceltecek bir şeydir.

İletişim

İletişim, iyi bir girişimcinin özellikleri nedir sorusunun cevabını merak edenlere verilmesi gereken ilk cevaplardan biridir. Ekibinizle sağlıklı iletişim kuramazsanız, asla beklediğiniz gibi performans gösteremezsiniz ve bunda da sorun yaşarsınız. İletişim konusunda sorunları olan bir girişimci müşterilerle, proje finansal olarak bile başarısız olabilir. İlgili iletişim unsuru, özgüven sorunu olmayan insanlar için zaten doğal bir yetenek olarak mevcuttur. Sadece bu işlevi geliştirmek kişinin kendisine kalır.

İleri Görüşlülük

Bir girişimci nasıl başarılı olur sorusunun en net cevabı ileri görüşlülüktür. Çünkü piyasayı iyi değerlendirmesi gereken bu kişinin, yarın bir gün piyasanın neye ihtiyacı olduğunu ve piyasada hangi yeniliklerin dikkat çekeceğini bilmesi gerekir. İleri görüşlü birey projesini yürütür, bu projenin gelecekte ne kadar sürebileceğini, kapalı bir anlaşmaya girilemeyeceğini hesaplaması ve bu konularda ve pazar araştırması sonrasında doğru bir hesaplama yapması gerekir.

Motivasyon

Girişimcinin özellikleri maddeler halinde sıralanacak olduğunda bu noktalar arasında motivasyon mutlaka bulunmalıdır. Çünkü uzun ve yorucu bir yolculuğa çıkmak girişimcinin kaderidir ve yol boyunca yorulduğunda, ümitleri tükendiğinde veya önünü göremediğinde motivasyon, tüm bu içgüdüleri geri kazanmasına yardımcı olur.

Kendinizi motive etmek için kendi yollarınızı bulmalısınız. Çaresiz kaldığınızda veya bir şeyler ters gittiğinde, gitmesine izin verme lüksünüz yoktur ve bu onun için motivasyonunuzu kullanarak yeni çözüm yolları bulmanız gerekir. Motivasyonu ve ümidi olmayan kimse yeniden toparlanma cesareti bulamaz. Girişimci için bu tür sorunlar ancak çalışarak ve motive edici düşüncelerle çözülebilir.

Hırs

Hırs, toplum ve insanların gözünde olumsuz bir özellik olarak görülebilir ve hırs abartıldığında hiç istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bir girişimci için hırs vazgeçilmez bir niteliktir. Projenizde bir şeyler ters gittiğinde motivasyon tek başına yeterli olmayabilir ve bu aşamada hırs devreye girer.

Girişimci özellikleri maddeler halinde şöyledir:

  • Hırs
  • Özveri
  • Özgüven
  • İletişim
  • İleri görüşlülük
  • Liderlik vasfı
  • Motivasyon

Tüm bu özelliklerin yanı sıra bazı girişimcilerde mutluluk ve fedakarlık da birer silaha dönüşebilir. Bu faktörler arasında fedakarlık oldukça tartışmalı bir konudur. Girişimcilik şans değil, özveri ve disiplin gerektirdiğinden çok fazla fedakarlık yapılmamalı ve girişimci hedeflerine ulaşmak için bu fedakarlık faktörünü kendisi için kullanmalıdır.

Girişimci olmak için sahip olduğunuz tüm bu özelliklerle birlikte seçtiğiniz iş kolunda başarılı adımlar atmanız kaçınılmaz olacaktır. İhtiyacınız olan sadece kendinize uygun bir iş kolu seçmeniz. Bu konuda birbirinden farklı iş dallarına bu sayfadan göz atabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu